ArcGIS Enterprise 11.0 sürümünün geleceğinden ve bu konuda neler yapılabileceğine dair tavsiye edilen hazırlıklıklardan Esri Türkiye Bilgi Bankası içerisinde bir yazı dizisi olarak bahsetmiştik. Ufak bir hatırlatma yapacak olursak; yazı dizisindeki ilk makalemizde ArcMap tabanlı çalışma ortamının kaldırılmasından, ikinci makalemizde güncel servislerin ArcMap tabanlı çalışma ortamından ArcGIS Pro tabanlı çalışma ortamına nasıl taşınabileceğinden ve son yazımızda ise ArcGIS Enterprise 11.0 sürümüne geçmeden önce neden 10.9.1 değerlendirmeniz gerektiğinden bahsettik.
 
Bu makalemize devam etmeden önce ArcGIS Enterprise 11.0 Sürümüne Hazırlık Yazı Dizisi içerisindeki yazılarımıza bakmayı değerlendirebilirsiniz!
 
Dünya çapındaki uygun olan bütün müşterilerimizin ArcGIS Enterprise 11.0 sürümününü kullanabileceğini duyurmaktan mutluluk duyarız. Bu sürüm beraberinde birçok yenilik ve iyileştirme ile birlikte gelmektedir. ArcGIS Enterprise’in bir parçası olan ArcGIS Server, 10 yıldan fazla bir süre sonra ilk defa sürüm olarak büyük bir değişiklik içermektedir. Windows ve Linux ortamlarında kullanılan ArcGIS teknolojileri içinde arka planda çalışan birçok teknik değişiklikten dolayı ArcGIS Enterprise 11.0 sürümüne geçilmiştir.

 

Bu yazımızda, ArcGIS Enterprise 11.0 sürümü içerisindeki portal, içerik, veri yönetimi, yönetimsel araçlar, uygulamalar ve daha fazla değişkenlerden oluşan önemli noktalara değinilecektir. Ayrıca, sürüm içerisinde dikkat edilmesi gereken konulara da dikkat çekilecektir.

 
Bu sürüm içerisinde gelen bütün değişiklikler hakkında daha kapsamlı bilgi için ArcGIS Enterprise İçerisindeki Yenilikler: Beta Özellikler yardım sayfasını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise Portal

Map Viewer Güncellemeleri

Map Viewer geçtiğimiz yıl içerisinde 10.9.1 sürümü içerisinde tanıtılmıştır. ArcGIS Enterprise’in bu son sürümü ile Map Viewer içerisinde de arayüz iyileştirmeleri yapılarak yeni özellikler eklenmiştir. Map Viewer Classic, ArcGIS Enteprise 11.0 içerisinde kullanılabilir olacaktır ancak, kurumunuz içerisinde Web Haritalar üretmek için varsayılan uygulamanız olmayacaktır.
Yeni akış görselleştirme özelliği ile haritalarınıza dramatik etkiler ekleyebilirsiniz!
Map Viewer yeniliklerindeki önemli noktalar:
  1. Yeni katman görselleştirme özellikleri. Yeni görselleştirme özellikleri, haritanıza dramatik dokunuşlar yapmanıza olanak sağlayacaktır. Gölgeleme, bulanıklaştırma veya üst üste binen nesnelerinizi ayırt etmenizi sağlayacak özellikler ve daha fazla özellik içeren  daha sinematik haritalar oluşturabilirsiniz.
  2. Pop-up iyileştirmeleri. Yeni pop-up geliştirmeleri ile Map Viewer içerisindeki pop-up işlevselliğini iyileştirmiştir.  Kullanıcılar, pop-up içerisindeki HTML kodu düzenleyerek kişiye özel bilgi ekranları oluşturabilmektedir. Map Viewer ayrıca, gelişmiş uydu görüntüsü desteği ile pop-up’ların ayarlanmasına ve raster fonksiyon taslaklarının uygulanmasına olanak sağlamaktadır.
  3. Sketch iyileştirmeleri. ArcGIS Enterprise 11.0 içerisindeki Map Viewer içerisinde Sketch katmanlara özel iyileştirmeler bulunmaktadır. Bu iyileştirmeler, kullanıcıların interaktif olarak haritalarına stamps, line, poligon, kare, daire ve yazı gibi nesnelerin eklenmesine olanak sağlamaktadır.. Bu nesneler için açıklayıcı bilgiler de eklenerek pop-up içerisinde gösterilebilmektedir.
  4. Grafik oluşturma. Dört farklı grafik tipi desteği gelmiştir: sütun, çizgi, scatter ve histogram grafik tipleri ile veriniz içerisindeki keşfedilmemiş bilgileri ve trendleri görüntüleyebilirsiniz.

Portal Üyeleri için Hiyerarşik Kategoriler

Hiyerarşik kategoriler, yöneticilerin kurum içerisindeki üyelerin sahip olduğu çeşitli özelliklere göre kategorize ettiği üye sınıflarıdır. ArcGIS Enterprise yöneticileri bağlı oldukları bölüm, konum veya tecrübe seviyesine göre hiyerarşik kategoriler oluşturarak üyeleri sınıflandırabilir.  Bu hiyerarşik kategoriler ayarlandığı zaman, yöneticiler ve yetkisi olan üyeler kurum içerisindeki bu üyeleri bu kategorilere göre filtreleyebilir. Bir üyenin kategorisi üye profil sayfası içerisinde de görüntülenebilir. Bu sınıflandırma işlemi, yöneticilerin yetki yönetimini kolaylaştırarak üyelerin kendi rolleri ile bağlantılı bölümlere yetkisi olduğundan emin olunmasını sağlayacaktır.
Kurumunuz içerisindeki üyeleri  kolayca kategorize edebilirsiniz.

Yeni Üye Yetkileri: İçerik Sahibi Değiştirilmesi

ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde iki yeni üye yetkisi bulunmaktadır: içerik sahibini yeniden atamak ve içerik almak. Bu yeni yetkiler ile kurumunuz içerisindeki üyeler birbirleri arasında rahatça içerik taşıyabilirler. Kurum içerisindeki üyeler, sahip oldukları içerikleri yöneticiden istemek yerine kendisi kurum içerisindeki diğer üyelere transfer edebilmektedir. Bu yeni yetkiler bireysel olarak kurum üyelerine daha fazla güç vererek, yöneticilerdeki yetki değiştirme yüklerini de azaltmıştır.

Esri Raster Altlık Haritalar Olgun Destek Dönemi (Mature Support)

Bazı Esri raster altlık haritalar destek konusunda olgunluk seviyesine ulaşmıştır ve daha fazla güncelleme yapılmayacaktır. Vektör altlık harita kullanan ArcGIS Enterprise müşterilerinin bu tercihlerini varsayılan olarak ayarlaması tavsiye edilmektedir. Emekliye ayrılmış altlık haritalar, detay sayfalarında “Emekli” rozeti ile işaretlenecektir.
Yeni ArcGIS Enterprise 11.0 yüklemeleri Esri vektör altlık haritalarını varsayılan tercih olarak kullanacaktır ve müşteriler yeni yükleme yaptıkları zaman raster altlık haritalara geçmeleri mümkün olmayacaktır. ArGIS Enterprise 11.0 sürümüne yükseltme yapacak müşterilerde raster altlık haritalar ayarlanmış bir şekilde gelecektir ve güncelleme sırasında mevcudiyetlerini sürdüreceklerdir.

İçerik ve Veri Yönetimi

Enterprise Portal İçerisindeki Yeni İçerik Yönetme Özellikleri

ArcGIS Enterprise portal içerisinde, detay katmanlar ile çalışırken yeni iş akışları görebilirsiniz. Bu sürüm ile beraber gelen detay katman oluşturma ile ilgili yeni özellikler bulunmaktadır. Boş bir katman oluşturduktan sonra çizgi, nokta, poligon veya tablo gibi birden fazla feature ekleyebilirsiniz.
Yeni boş bir katman oluşturduktan sonra çizgi, nokta, poligon veya tablo bir birçok feature ekleyebilirsiniz.

 

İlişkisel veya konumsal-zamansal veri kaynaklarından yayınlanmış barındırılan detay servislerinizden yeni katmanlar oluşturabilmek için geliştirilmiş yeni yöntemleri deneyimleyebilirsiniz.
Barındırılan Detay Katmanlarından yeni katmanlar oluşturabilmek için geliştirilmiş yeni yöntemleri deneyebilirsiniz.
Geopackage’ler için de yeni özellikler bu sürüm içerisinde yer almaktadır. Kullanıcılar, hazırlamış oldukları geopackage’leri barındırılan detay katman olarak yayınlayabilirler.  Öğe detayları içerisinde geopackage ayrıca dışarı da aktarılabilmektedir.

Geopackage’leri barındırılan detay katmanı olarak yayınlayabilirsiniz.

Son olarak kullanıcılar, referans verilmiş veri ile oluşturdukları detay servisleri için OGC API -Features Support özelliğini aktifleştirebilirler.  Uzun zamandır destek sağlanan OGC WFS özelliğine ek olarak eklenmiştir.

Tile Katmanı Oluşturmada ve Sahne Katmanı Paylaşımlarında Güncellemeler

Yeni Tile katmanı oluştur özelliği güncellenmiştir. Bu sayede kullanıcılara “Yeni Öğe” ekleme butonu seçeneği ile Tile katmanı ekleme seçeneği gelmiştir. Bu buton üzerinden kullanıcılar raster veya vektör tile katmanları paylaşabilirler. Bu yeni özellik aşağıdaki durumlarda aktif olacaktır:
  1. Yeni bir paketlenmiş dosya yüklerken (Örn; .vtpk veya .tpkx)
  2. SD yüklerken
  3. ArcGIS Data Store içerisindeki tile içeriğini kullanırken
  4. Detay katman kullanırken
Sahne katmanı paylaşma özelliği de benzer bir şekilde güncellenmiştir. “Yeni Öğe” > “Sahne Katmanı” butonlarını kullanarak kullanıcılar bu yeni seçeneği görüntüleyebileceklerdir. Bu yeni özellik aşağıdaki durumlarda aktif olacaktır:
  1. Yeni bir paketlenmiş dosya yüklerken (Örn; .vtpk veya .tpkx)
  2. ArcGIS Data Store içerisindeki tile içeriğini kullanırken

Tile Katmanının Yeniden Örneklenmesi

Tile katmanlarının yeniden örneklenmesi kullanıcıların daha verimli bir şekilde veriyi ön belleğe almalarına izin verir. Kullanıcılar haritadan veya görüntü verisinden ürettikleri ön bellekteki dosyalarını çalışma alanı içerisindeki yoğunluğa göre ayrı ayrı düzenleyebilmektedir. Yoğun alanlarda yüksek ölçek veya az kullanılan alanlarda düşük ölçekli ön bellek dosyaları ile kullanıcılar hem zamandan tasarruf edebilirler hem de ön bellek boyutunun çok büyük bir boyuta ulaşmasını önleyebilirler. ArcGIS Enterprise 11.0 içerisindeki örnekleme işleminin aktifleştirilmesi ile kullanıcılar, düşük zoom seviyeleri için hazırlanmış olan mevcut ön bellek dosyalarını kullanarak diğer kullanıcılar için kolaylık sağlamaktadır.

Cevaplı Ön Bellek İşlemi

Cevaplı ön bellek işlemi ile arka uçta çalışan sunucular içerisinde bir ön belleğe alma mekanizmasıdır. Bu mekanizma, ArcGIS Data Store içerisindeki ilişkisel veri tabanı içerisinde tutulan detay servisleden çekilen verinin performansını ve ölçeklenebilirliğini önemli derecede iyileştirerek nesne deposu aracılığıyla çalışan bir mekanizmadır. Nadiren değiştirilen veya sadece bilgi vermek amaçlı olan veriler için idealdir.

Geodata Servislerinin ArcGIS Pro Üzerinden Paylaşılma Özelliği

Geodata servisleri artık ArcGIS Pro 3.0 ile ArcGIS Enterprise 11.0 sürümüne paylaşılabilmektedir. Eğer kurumunuz içerisinde geodata servislerini kullanıyorsanız ve ArcGIS Pro tabanlı çalışma ortamına geçmeyi düşünüyorsanız bu sizin için son derece önemli bir özellik olacaktır. Daha önce, geodata servisleri sadece ArcMap ile paylaşılabiliyordu ve ArcGIS Enterprise 10.9.1 içerisindeki taşınma araçları ile ArcGIS Pro tabanlı ortama taşınabiliyordu. Ancak, artık doğrudan ArcGIS Pro 3.0 ile paylaşılabilir.

Bulut Veri Depolarındaki Güncellemeler

Bulut veri deposu ArcGIS Enterprise 10.9.1 içerisinde tanıtılmştır. ArcGIS Enterprise 11.0 Google BigQuery içerisinden yalnız-okuma detay servislerini yayınlama özelliğini bunun üzerine inşa etmiştir.  Ayrıca, iki yeni “feature binning” özelliğine sahip “bin” tipi bulunmaktadır: geohex ve geosquare. Amazon Redshift için, feature binning, geohash tipini desteklemektedir.

Servis Web-Kancası (Beta Özellik)

Web kancası özelliği, ArcGIS Enterprise içerisinde birkaç sürüm öncesinde portal özelindeki kullanıcı, öğe veya gruplar ile ilgili işlemlerin takibi için tanıtılmıştı. ArcGIS Enterprise 11.0 sürümünde web kancaları, detay servisler içerisindeki yeni öğe oluşturma, okuma, güncelleme ve silme (CRUD) işlemleri için beta özellik olarak tanıtılmıştır. Geoprocessing servis web kancaları da asenkronize servislerdeki durum bilgileri için yapılabilmektedir. Servis web kancaları ArcGIS Enterprise 11.0 içerisindeki beta özelliklerden biridir. Beta özellikler de genel destek durumundan farklı olarak farklı anlam ve tavsiyeler içermektedir.
 
ArcGIS Enterprise son sürümlerindeki beta özelliklerle ilgili daha fazla bilgi için Beta Features in ArcGIS Enterprise 11.0 blog yazısına göz atabilirsiniz.

Kişiye Özel Veri Akışları (Beta Özellik)

Kişiye özel veri akışları, kullanıcıların verilerini ArcGIS Enterprise içerisine fiziksel olarak taşıma işlemine gerek duymadan ortaya çıkarabilecekleri imkanı sağlamaktadır.  Bu veri, kendi özel formatında kalabilir ve ArcGIS uygulamaları tarafından desteklenen format olmak zorunda olmamaktadır. Kişiye özel veri akışları, kullanıcıların verilerini istedikleri konumda ve istedikleri formatta tutmalarına izin verirken ArcGIS Enterprise içerisinde sunumunu yapabilmektedir. Kullanıcılar özel veri akışlarını düzenleyerek özel veri sağlayıcılardan read-only feature servisleri oluşturabilmektedir.
 
Kişiye özel veri akışları özelliği ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde beta özellik olarak sunulmuştur ve ana Enterprise elemanları dışında ayrı bir yükleme dosyası ile kurulmaktadır. Servis web kancaları gibi, Beta Features in ArcGIS Enterprise 11.0 blog sayfasına giderek daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu özelliğin Early Adopter Community içerisinde 2022 yılının üçüncü çeyreğinde indirilebilecektir.

Yönetimsel Akışlar

ArcMap Tabanlı Çalışma Ortamının Çıkarılması

Daha önce paylaştığımız ArcGIS Enterprise 11.0 Sürümüne Hazırlık Yazı Dizisinin ilk yazısında bahsettiğimiz ve yazı dizisinin devam yazılarında detaylı olarak duyurduğumuz ArcMap tabanlı çalışma ortamının çıkarılması yönetimsel akışlar konusundaki en büyük değişimlerden biri olmaktadır. ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde sadece ArcGIS Pro tabanlı çalışma ortamı bulunmaktadır. Bu da ArcMap üzerinden servis paylaşmanın artık mümkün olmadığı anlamına gelmektedir.

Eğer ArcMap tabanlı servisleriniz ArcGIS Enterprise 11.0 yükseltme sırasında mevcut ise, uyumlu servisleriniz yükseltme sırasında ArcGIS Pro tabanlı çalışma ortamına otomatik olarak taşınacaktır. Otomatik olarak taşınamayan ArcMap tabanlı servisler 11.x sürümüne yapılacak yükseltme sırasında mevcut ise duracaklardır ve ayrıca işlem yapılması gerekmektedir. Bu konuda hakkında daha fazla bilgiye ArcGIS Enterprise 11.0 Sürümüne Hazırlık Yazı Dizisinin ikinci makalesini inceleyebilirsiniz.
Server Manager içerisinde çıkacak uyarı ile servislerinizin uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz

Kurum Üyeleri için Harici Uygulamaların Onaylanması

ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde kullanıcıların sadece onaylanmış harici uygulamaları erişim yetki ayarlamaları ile yeni kullanıcı yönetim araçları eklenmiştir. Bu özellik ile kullanıcıların Enterprise portal içerisinde onaylanmış uygulamalara erişimleri kısıtlanarak güvenlik arttırılacaktır.

Otomatik Yönetim Raporları

Enterprise Portal yöneticileri artık oluşturmak istedikleri yönetimsel raporları günlük, haftalık veya aylık olarak zamanlayarak otomatik bir şekilde oluşturabileceklerdir.

Faaliyetsel Sağlık Kod Dosyası

ArcGIS Enterprise 11.0 içerisindeki halihazırda operationHealth.py Python kod dosyası bulunmaktadır. Bu Python kod dosyası ArcGIS Enterprise parçası olarak otomatik olarak yüklenmektedir.  Bu kod dosyası ile kurumunuz içerisinde ArcGIS Enterprise içindeki tavsiye edilen kurulum bilgilerini taban alarak dengeli, düzenli ve yüksek fonksiyonda çalışan bir kurulumunuz olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz.

Uygulamalar

ArcGIS Solutions

ArcGIS Enteprise’ın bu sürümü ile beraber ArcGIS Solutions, ArcGIS Portal’ın bir parçası olarak otomatik gelmektedir. Daha önceki sürümlerdeki gibi ayrı bir yüklemeye gerek duyulmamaktadır.

ArcGIS Derin Öğrenme Stüdyosu

ArcGIS derin öğrenme stüdyosu ile kullanıcılar uydu görüntüsü içerisinden bilgi çıkararak kurumları ile paylaşabilmektedir. Image Server’in bir parçası olan bu uygulama ile eğitim verilerinin belirlenmesinde, modelin eğitilmesine ve son olarak bilgi çıkarılmasına kadar devam eden baştan sona iş akışının tamamlanması yapılabilmektedir.

ArcGIS Server Rolleri

ArcGIS GeoAnalytics Server

ArcGIS Geoanalytics Server içerisinde yeni analiz araçları ve bazı araç geliştirmeleri bulunmaktadır. Yeni Snap Tracks aracı ile zaman bilgisi aktifleştirilmiş noktaların yakındaki çizgilere yapıştırılması mümkün olmaktadır. Snap Tracks aracı ArcGIS REST API, ArcGIS Pro ve ArcGIS API for Python ile çalıştırılabilmektedir.
 

Bu yeni sürümdeki diğer özellikler için What’s new in ArcGIS GeoAnalytics Server help topic sayfasını inceleyebilirsiniz.

ArcGIS GeoEvent Server

ArcGIS GeoEvent Server 11.0 içerisinde ArcGIS Server, ArcGIS Enterprise ve ArcGIS Online referans veri kaynakları içerisinden veri seçilmesi konularında kullanıcılar için önemli ölçüde performans geliştirmeleri yapılmıştır. GeoEvent Manager, veri kaynakları ve konumsal-zamansal büyük veri setlerindeki servisler için performans geliştirmeleri yapılmıştır ve yükleme süreleri iyileştirilmiştir.
Önceki sürümlerden ArcGIS GeoEvent Server 11.0 sürümüne geçiş süresinde mevcut ayarlarınızın otomatik olarak güncellenmeyeceğini hatırlatmak isteriz. Yükseltme öncesinde ayarlarınızı manuel olarak kaydetmeniz ve GeoEvent 11.0 yükleme sonrasında ise kaydedilen ayarların içe aktarılması gerekmektedir.
 
Bu sürüm içerisdeki yeni özelliklerin detayları için What’s new in ArcGIS GeoEvent Server help topic sayfasını ziyaret edeblirsiniz.

ArcGIS Image Server

ArcGIS Image Server 11.0 sürümünde güncellemeler, yeni özellikler, yeni araçlar ve iyileştirilmiş işlevsellikler bulunmaktadır. Yeni raster formatlarının desteklenmesi, çok boyutlu veri desteği ve iyileştirilmiş OGS desteği bu sürümün en dikkat çeken özellikleri olmaktadır.
 
Daha fazla bilgi için What’s new in ArcGIS Image Server help topic sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ArcGIS Knowledge

ArcGIS Enterprise 11.0 yeni lisanslama özellikleri ile birlikte gelmektedir. Bu sürüm içerisinde kullanıcılar artık ArcGIS Knowledge eklentisini kullanabilmek için Knowledge kullanıcı tipine ihtiyaç duymayacaktır. ArcGIS Knowledge Server sadece ArcGIS Knowedge Server lisansına ihtiyaç duyacaktır. ArcGIS Pro içerisinde oluşturduğunuz knowledge grafiklerini saklayabilmek için Neo4j veritabanı referans olarak kullanan NoSQL veri kaynağı ekleyebilirsiniz. Kendi Neo4j instance kullanarak ihtiyacanız olan grafik ve veri tabanları sayısına göre ölçeklendirme yapabilirsiniz.

ArcGIS Notebook Server

Bu sürüm içerisinde ArcGIS Notebook Server ileEsri tarafından hazırlanmış kullanıma hazır Python kod dosyalarına Notebook Editor içerisinden erişebilir ve kendi notebook dosyalarınızı oluşturarak farklı kaydedebilirsiniz. Bu hazır Python kod dosyaları ile yaygın olarak kullanılan iş akışlarınız için kullanabilirsiniz.
Ayrıca, ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde “Publish a notebook as a web” ve “Overwrite web” araçları için de güncellemeler bulunmaktadır. Yöneticiler ve Notebook kullanıcıları hazırlamış oldukları notebook dosyalarını web aracı olarak paylaşabileceklerdir.
ArcGIS Notebook Server ayrıca ArcGIS Enterprise 11.0 içerisinde gelen bir beta özellik de içermektedir. Mirantis Container Runtime (Önceki adı Docker Engine Enterprise) ve Windows Container Images, Windows Server 2022 içerisinde kurulu ArcGIS Notebook Server Runtime için kullanılmasını destekleyecektir. Bu konfigürasyon bir sonraki sürümde ise tamamen desteklenecektir. 
Bu güncellemeyle, ArcGIS Notebook Server çalışma alanı dizini olarak yerel bir dizini kullanma gereksinimi veya Docker kullanıcısının her zaman Notebook Server içerisinde oturum açmış olması gibi Docker Desktop kısıtlamaları olmadan kullanıma hazır bir container engine kullanabileceksiniz.
Bu sürüm ile beraberinde gelen büyün yeni özellikler için What’s new in ArcGIS Notebook Server help topic sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ArcGIS Workflow Manager

ArcGIS Enteprise 11.0 içerisinde, Worflow Manager içerisindeki herhangi bir sayfadaki workflow öğelerinizi Workflow Manager Web App içerisine yeni eklenen buton ile rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Workflow Manager Web App içerisindeki detaylar paneli içerisinde ise çalışan işler hakkında daha görünür ve detaylı bilgi alabilirsiniz. İş listesindeki sütun isimleri ile de sıralama yapabilirsiniz. ArcGIS Workflow Manager ayrıca, ArcGIS Arcageexpression kullanarak uygulama içerisinde yapılan işe özel dinamik bir şekilde bilgi üretebilir ve sorgulama yapabilirsiniz.
 
Daha fazla bilgi için What’s new in ArcGIS Workflow Manager help topic sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ArcGIS Enterprise on Kubernetes

ArcGIS Enterprise 11.0 Kubernetes sürümü, yazılım geliştirme entegrasyonuna, kolay yönetimsel akışlarına ve ölçeklenebilme, performans, ve dayanaklılık konularına dair önemli iyileştirmeler içerecektir. Ayrıca, Windows ve Linux kurulum konularında fonksiyonel olarak eşitliğe doğru yaklaşımlar gerçekleştirilmiştir. ArcGIS Enterprise 11.0 Kubernetes içerisinde gelen yenilikler aşağıda verilmiştir

Müşterileri Genel Uygunluk

Kubernetes yükleme seçeneği ilk duyurulduğunda Esri Enterprise Sözleşmesi gerekliydi. Ancak bu sürüm ile bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır. Yazılım yıllık sözleşme kapsamında lisanslanacaktır. Bu konu hakkında Esri Türkiye Satış Ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bağlantısız Çalışma Ortamları

Bazı ArcGIS Enterprise kullanıcılarımız internete bağlı olmayan ortamlarda Windows ve Linux işletim sistemlerinde kurulum ve işletim yapabilmektedirler. Bu özellik artık Kubernetes için de geçerli olmaktadır. Kullanıcılar, internete bağlı olmayan ortamlarda kurulum yapabilecek, yönetebilecek, güncelleme ve yükseltme işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Horizontal Pod Autoscaling Integration

Kubernetes kullanan kullanıcılarımız hali hazırda artan talep karşısında ihtiyacı karşılayan dinamik bir yapıyı kullanmaktadırlar. Bir Kubernetes yeteneği olan Horizontal Pod Autoscaler özelliğini ArcGIS Enteprise Manager veya API için kullanılabilir hale getiriyoruz. Bu özellik ile önceden belirlenen eşik değerler ile belirlenen yüksek talep veya düşük talep değerlerine göre otomatik olarak ölçeklendirme sağlanabilecektir. Düzensiz talep dalgalanmalarından kaynaklanabilecek sistem performans değerleri yönetimsel olarak eforu azaltarak sabit sistem performansını sağlayacaktır.

 

Ek Kaynaklardan Veri Erişim İzni

Kubernetes’te ArcGIS Enterprise’ı başlattığımızda bazı veri depolama kaynakları desteklenmedi. 11.0’da Veri Depolama için Oracle kullanımı desteklenecektir. Ürün belgelerimiz ek ayrıntılar sağlayacaktır.

ArcGIS Enterprise 11.0 Sürümü içerisindeki Diğer Değişimler

ArcGIS Enterprise 11.0 yazılım içerisinde arka planda çalışan dikkat edilmesi gereken birçok yenilik içermektedir. Bu değişiklikler;
  • ArcMap tabanlı çalışma ortamının kaldırılması
  • ArcGIS Enterprise SDK’dan .NET 6’ya geçiş
  • Classic Esri Story Map taslaklarının kaldırılması
  • Classic ArcGIS Dashboard kaldırılması
  • Map Viewer Classic için Presentation özelliğinin kaldırılması
  • Birçok Configurable App taslağının kaldırılması

 

Bu değişiklikler ve ArcGIS Enterprise 11.0 sürümüne yükseltme hakkında nasıl adımlar alınması gerektiğine dair normalden fazla çalışma gerekebilir.  Bu konu hakkındaki ArcGIS Enterprise 10.9 İçerisindeki Servislerin ArcGIS Pro Tabanlı Çalışma Ortamına Taşınması yazımızı inceleyebilirsiniz.

 
 
Geri Bildirim